Op vakantie met een daktent

Op vakantie met een daktent
Wil je kamperen zonder veel tijd en energie te besteden aan het opzetten van je tent? Heb je genoeg van een koude en natte ondergrond onder je tent? En ben je toe aan wat extra comfort tijdens je reis? Wij hebben de oplossing voor je: kamperen in een daktent!

Wat is een daktent?

Een daktent is een draagbare tent die bovenop een voertuig wordt gemonteerd, waardoor het een handige en comfortabele slaapplaats biedt tijdens het reizen. Het bestaat uit een stevige basis die op het dak van een auto, vrachtwagen of camper wordt bevestigd, en een uitklapbaar slaapgedeelte dat gemakkelijk toegankelijk is via een ladder.

Waarom een daktent?

Er zijn veel redenen waarom een daktent handig is. Hieronder een paar voorbeelden:
  • Je ligt hoog en droog. Met deze veilige en verhoogde slaapplek ben je beschermd tegen weer en de omgeving. Je ligt niet op de koude en natte grond en geen last van wilde dieren in je tent.
  • Genieten van een mooi uitzicht. Omdat je hoger ligt heb je een heel ander uitzicht dan wanneer je met je tent op de grond ligt.
  • Snel opzetten en afbreken, hierdoor heb je enorm veel vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Zowel op een camping als midden in de natuur.
  • Hoog comfort. Het matras is van essentieel belang in een daktent. Het biedt aanzienlijk meer comfort en gemak dan bijvoorbeeld een luchtbed in een traditionele tent. Bij het inklappen van de daktent blijft het matras gewoon liggen, wat handig is. Bovendien kun je het beddengoed laten liggen, wat een aanzienlijke hoeveelheid werk bespaart in vergelijking met een reguliere tent.

Waar kamperen met een daktent?

Met een daktent kun je vrijwel overal kamperen waar je voertuig kan komen. Of je nu de voorkeur geeft aan afgelegen wildernis, campings aan het meer of zelfs stedelijke omgevingen, een daktent biedt de flexibiliteit om te kamperen waar je maar wilt. Populaire bestemmingen voor daktent kamperen zijn nationale parken, stranden, bergen en festivals.

Wildkamperen

Waar je mag staan en waar je mag overnachten is verschillend per land. Er gelden verschillende regels voor bijvoorbeeld wildkamperen of paalkamperen.

Hier mag het niet

In Nederland België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Engeland, Ierland, Italië, Spanje, Portugal, Slovenië, Griekenland, Bulgarije, Kroatië, Bulgarije en Denemarken is wildkamperen officieel verboden.

Hier mag het wel

Gelukkig zijn er enkele uitzonderingen op het verbod op vrij kamperen in de meeste Europese landen. Maar waar is wildkamperen dan precies toegestaan?
  • Scandinavië:  In Noorwegen, Zweden én Finland geldt het zogenaamde Allemansrecht: het recht waarmee je maximaal van de vrije natuur kunt genieten. Dankzij deze regel kun je in deze landen vrijwel overal je tent opzetten
  • Zwitserland: wildkamperen is meestal niet toegestaan in Zwitserland, behalve... wanneer je je boven de 2.000 meter hoogte bevindt. Als je toch al van plan bent om een mooie wandelvakantie te maken, dan is dit land misschien wel jouw ultieme bestemming. De boomgrens markeert de plek waar wildkamperen is toegestaan, hoewel er hier en daar uitzonderingen zijn onder de boomgrens. Het is verstandig om dit te controleren bij de lokale autoriteiten. Maar onthoud: je mag niet langer dan één nacht op dezelfde plek blijven, dan moet je weer verder trekken. Maar dat was waarschijnlijk toch al je plan?
  • De Baltische Staten: Estland, Letland en Litouwen bieden veel prachtige plekken om te verkennen. En het goede nieuws is dat wildkamperen bijna overal is toegestaan! Met uitzondering van natuurreservaten, militaire oefenterreinen, duingebieden of privéterreinen - mits je toestemming hebt van de eigenaar - kun je met een gerust hart op je gekozen slaapplek neerstrijken.

Kosten daktent

De kosten van een daktent variëren afhankelijk van het merk, de grootte, de materialen en de extra functies. Over het algemeen kunnen daktenten variëren in prijs van enkele honderden tot duizenden euro's. Het is belangrijk om een budget vast te stellen en verschillende opties te overwegen voordat je een daktent koopt.

Bij Dakdragerwinkel kun je een daktent kopen vanaf ongeveer €1900,- Houdt er wel rekening mee dat de kosten van een set dakdragers hier nog bij komt (tenzij je die al hebt natuurlijk). Het lijkt misschien een dure investering maar het weegt zeker op tegen het comfort en gemak wat je er voor terug krijgt.

Welke daktent kopen?

Bij het kiezen van een daktent zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden, waaronder grootte, materiaal, duurzaamheid en extra functies zoals ingebouwde matrassen, ramen en ventilatieopeningen. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar verschillende merken en modellen, en indien mogelijk, de daktenten te bekijken voordat je een aankoop doet. De beste daktent vind je dus door simpelweg goed je onderzoek te doen en verschillende tenten te testen en te bekijken.

Welke auto

Niet alle voertuigen zijn geschikt voor het dragen van een daktent. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voertuig voldoende dakbelasting kan dragen en dat er geschikte dakrails of dakdragers beschikbaar zijn om de daktent veilig te bevestigen. SUV's, terreinwagens en bestelwagens zijn vaak geschikte voertuigen voor het dragen van een daktent, maar het is altijd raadzaam om de specificaties van je voertuig te controleren voordat je een daktent aanschaft. Ook op kleinere auto’s zoals een hatchback kan vaak een daktent worden geplaatst zolang de maximale daklast niet word overschreden.

Welke dakdragers

Om een daktent veilig te bevestigen, zijn stevige en betrouwbare dakdragers essentieel. Dakdragers moeten geschikt zijn voor het specifieke merk en model van je voertuig, en voldoende draagvermogen hebben om het gewicht van de daktent en de slapers te ondersteunen. Het is raadzaam om dakdragers te kiezen van een bekend merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en duurzaamheid. Bijvoorbeeld Thule dakdragers, Yakima dakdragers of Hapro dakdragers.

Kom je er niet helemaal uit? We geven jou graag persoonlijk advies. Je kunt al jouw vragen stellen aan onze verkoopspecialisten. Neem contact met ons op via de klantenservice.

Bevestigen en opzetten daktent

Het bevestigen en opzetten van een daktent is niet moeilijk, maar je moet het een keer gedaan hebben voordat je het door hebt. Met de juiste instructies en wat oefening kan het een relatief eenvoudig proces zijn. Zorg ervoor dat de daktent stevig is bevestigd aan de dakdragers en volg de instructies van de fabrikant voor het veilig opzetten en afbreken van de tent. Het is ook belangrijk om regelmatig de bevestigingen te controleren om ervoor te zorgen dat alles goed blijft functioneren tijdens het reizen.

In het voorbeeld hieronder laten we zien hoe je de Yakima SkyRise daktent opzet.



Met een daktent kun je genieten van het ultieme gevoel van vrijheid en avontuur, terwijl je comfortabel en veilig kunt slapen onder de sterrenhemel. Of je nu een ervaren kampeerder bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe manier om van de natuur te genieten, een daktent kan een waardevolle toevoeging zijn aan je kampeeruitrusting.

Ben jij klaar voor een nieuw avontuur? Bestel nu een daktent op Dakdragerwinkel.nl en profiteer van een snelle verzending. Op werkdagen voor 16:00 besteld = dezelfde dag verzonden!
  Nancy van der Ploeg     15-05-2024 16:06     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.